
2018‐19 HHSAA State Track and Field Championships  
GAMES COMMITTEE DECISIONS 

      
Rule 3, Section 2 of the NFHS Rules Book outlines the jurisdiction of a meet’s Games Committee. Many of 
the  administrative  responsibilities  of  the  Games  Committee  are  outlined  in  HHSAA  Tournament 
Information booklet. Some additional Games Committee responsibilities and decisions are shared below. 
 
1. TIMING: A Fully Automatic Timing (FAT) system of timing will be used. 
 
2. MARKINGS: Tape only – chalk is not allowed. Teams must bring their own tape. In the 
event of rain, teams are responsible for providing alternative markings. Examples are flat 
washers, popsicle sticks, etc.  
 
3. SPIKES: At this venue, all shoe spikes for running and field events shall be pyramid shaped 
spikes and may not exceed .25” (English) in length when measured from the sole of the shoes. 
No “Needle” or “Christmas Tree” spikes of any length will be allowed. Spikes will be inspected 
prior to the start of the day’s competition and again at the time of check-in to any event.  
 
4. BATONS: Relay batons will be provided.   
       
5. COACHING AREAS: Designated coaching areas will be provided and clearly marked. A 
maximum of 2 coaches per school will be allowed in most coaching areas. The exception at this 
venue will be the coaching area beyond the Finish Line on the stadium bleacher side of the 
venue where more than one coach per school will be allowed unless the areas becomes too 
crowded or unmanageable.  
        
6. RESTRICTED AREAS: Restricted areas at this venue include the track, the infield and the 
rectangular space between the outside edge of the track and directly below the stadium 
bleachers. Coaching in these areas is not allowed. Marshals will be asked to keep these areas 
free from all persons except officials, contestants and other authorized individuals. 
 
7. UNIFORMS: All participants are required to wear school-issued or school-approved 
uniforms and uniforms must be worn as intended by the manufacturer. Uniform tops must hang 
below the waistband or be tucked into the waistband of the uniform bottom when the competitor 
is standing upright. (NOTE: Any additional items worn by a competitor must be in compliance 
with NFHS uniform policies. Also, Compression sleeves worn on the arms or legs below the 
knee cap must be functional in nature, be unadorned and of a single color.) 
 
8. IMPLEMENTS: All implements will be certified each day prior to competition. Implements will 
be impounded during the course of competition and may not be taken out of the venue until that 
competition is completed. Implements are not obligated to be shared. 
 
9. STARTING HEIGHTS: Starting Heights will be decided by the Games Committee. NOTE: 
For the Pole Vault, initial increases to the height will be made in 12” increments until a 
reasonable number of competitors remain. At that point, the increment will be reduced to 6”. 
Specific increments for the Pole Vault will be shared once the starting heights are determined. 
High Jump increments will be 2” and specific increments will be share once the starting height is 
determined. 
 


